Arjen yläpuolella

Brunssi kruunaa viikonlopun

Brunssi on ihana tapa tehdä loppuviikosta vähän juhlavampi! Se tarkoittaa aamiaisen ja lounaan välimuotoa, mistä nimi brunssi onkin peräisin (breakfast & lunch). Mihin kelloaikaan tämä ruokalaji tarjoillaan, riippuu siitä, ovatko nautiskelijat aamuvirkkuja vai halutaanko brunssi herkutella vasta iltapäivällä.

Yleisin tapa rakentaa brunssi on noutopöytä, jossa on monipuolinen valikoima perusaamiaista hiukan parempia ja ruokaisampia herkkuja. Brunssia nautitaan usein joukolla ja se onkin kiva tapa nauttia yhteisestä ruokahetkestä perheen tai ystävien kesken. Brunssin ei tarvitse olla työläs, sen voi myös järjestää vaikkapa nyyttäriperiaatteella.

Ideoita brunssipöytään

Hyviä ideoita ei ole koskaan liikaa, niinpä toteutimme helpolla kikkakuutosella uppomunan, joka valmistuu näppärästi muovikelmussa! Tämä maukas versio kananmunasta sopii kruunaamaan niin leivät kuin salaatit. Katso helppoakin helpompi ohje vinkkivideoltamme tai nappaa resepti talteen tästä:

Tarvitset:

  • Kananmunia
  • Kelmua
  • Suolaa
  • Öljyä

Lisäksi:

  • Kahvikuppi
  • Kattila
  • Tikku (esim. kauhanvarsi)
  • Narua

Aseta pala elintarvikekelmua pienen kulhon tai suurehkon kupin pohjalle. Öljyä kelmu neutraalilla ruokaöljyllä. Riko kananmuna varovasti kelmutettuun astiaan siten, että keltuainen pysyy ehjänä. Ripottele munan päälle suolaa. Lisää halutessasi myös pippuria ja muita mausteita sekä yrttejä.

Paketoi muna tiiviiksi nyssäkäksi ja sido huolellisesti esimerkiksi kalalangalla. Kiehauta kattilallinen vettä. Aseta nyssäkät roikkumaan tikkuun ja laske ne poreilevaan veteen niin, että ne jäävät juuri ja juuri veden pinnan alapuolelle. Keitä noin 4 minuuttia.

Leikkaa nyytti auki ja aseta uppomuna varovasti esimerkiksi leivän päälle. Leikkaa muna halki, jotta herkullinen keltuainen maustaa leivän.

Haluatko loistaa myös muiden tarjottavien osalta?

Kerromme nyt sinulle, kuinka valmistat täydellisen munavoin. Parhaimmalta voi maistuu uunilämpimien karjalanpiirakoiden päällä, njams!

Keitä 6 kananmunaa noin 10 minuuttia, ja jäähdytä ja kuori munat. Hienonna kananmunat esimerkiksi haarukalla ja sekoita niihin noin 200 g huoneenlämpöistä voita. Voit maustaa munavoin ripauksella suolaa. Jos haluat lisää makua ja väriä, voit lisätä hiukan silputtua persiljaa. Voit käyttää voin sijaan myös margariinia.

Brunssilla on usein tarjolla puuroa esimerkiksi tuoreiden marjojen kera. Vähän tuhdimman puuron saat lisäämällä siihen kananmunaa. Tämä ohje on mitä mainioin hyödynnettäväksi myös arjen kiireisissä lähdöissä! Katso Munapuuron ohje täältä >>

Tee vielä uunimunakas, joka on helppo tehdä isommallekin porukalle. Välimerellisen brunssipiirakan ohjetta voit varioida haluamiesi kasvisten mukaan. Piirakka ei vaadi erillistä pohjaa, vaan ainoastaan yksinkertaisen sekoituksen, pellille asettelun ja paistamisen. Todella helppoa!

Kaunis kattaus ilahduttaa ja tekee yhteisestä herkutteluhetkestä erityisen

Brunssin kattausta on mukava kaunistaa siistillä pöytäliinalla, kynttilöillä, tuoreilla kukilla tai luonnosta löytyvillä somisteilla. Ruokapöydän somistamiseen voi käyttää esimerkiksi:

  • käpyjä
  • sammalta ja jäkälää (muista pyytää maanomistajalta lupa)
  • kaarnanpaloja
  • marjoja
  • oksia
  • heiniä
  • ajopuun paloja
  • pieniä kiviä

Psst. Kokeile myös musiikin voimaa. Hiljaisella soiva rauhallinen taustamusiikki luo tunnelmaa ja saa ruokailijat viihtymään. Ihanaa brunssia teille kaikille!